RECENSIE: Voorlopers door Mirjam Hildebrand

Voorlopers: 3.5/5 
Auteur: Mirjam Hildebrand
Uitgever: Kluitman

“Als je helemaal mag zijn wie je bent, dan straal je geluk uit van binnen naar buiten.”

Ik heb een recensie-exemplaar mogen ontvangen van dit boek, dit beïnvloedt niet mijn mening.

In Voorlopers nemen we een kijkje in het leven van de vijftien-jarige Emma, die samen met haar moeder en baby-broertje in Nederland woont. Emma heeft altijd al geweten dat ze anders is– ze ziet en hoort namelijk meer dingen dan anderen. Dit houdt ze voor bijna iedereen geheim. Gelukkig heeft ze wel de steun van haar goede vriendin en haar moeder, maar ook dit kan er niet voor zorgen dat het gevoel dat ze er niet helemaal bijhoort weggaat.

Maar dan komt ze door een vreemde ontmoeting met een meisje genaamd Philana opeens in aanraking met mensen die net als haar zijn. Via Philana hoort ze dat haar vader, die Emma al twee jaar niet meer heeft gezien, net als haar is en in Frankrijk woont met een groep mensen die zichzelf Voorlopers noemen. Emma kan de verleiding om een geheim deel van haar leven te ontdekken niet weerstaan en neemt samen met Philana de trein naar Frankrijk.

Daar aangekomen leert Emma de mensen die er wonen langzaam kennen en komt ze erachter dat niet alles zo leuk is als het lijkt. Er speelt zich namelijk iets duisters af, en Emma blijkt er iets mee te maken te hebben. Wat volgt is een spannend avontuur met een futuristisch tintje.

Voorlopers voelde als een verfrissend en uniek boek in het jonge YA genre. Het is zeker een aanrader voor iedereen die nog niet zo heel bekend in in YA– een perfect boek om het genre mee binnen te stappen. In het begin maken we kennis met de vrolijke personages en het einde is daverend, vol plottwists en spanning en blaast je dus gegarandeerd van je sokken! Precursor, de plek waar Emma alle andere Voorlopers ontmoet voelt als een soort Zweinstein waar je zelf ook zou willen wonen. De vriendschappen onder de Voorlopers voelen ook vertrouwd en maken de lezer gegarandeerd blij.

Er zijn wel een paar kleine puntjes waar ik me aan stoorde tijdens het lezen. Allereerst lukt vrijwel alles wat Emma voor de eerste keer probeert in één keer, terwijl anderen daar lang voor moeten oefenen. Ik had het een waardevolle toevoeging gevonden om Emma ook een keer een beetje meer te zien “strugglen” met al het nieuwe dat op haar af komt. Verder hadden 100 extra pagina’s het boek zeer zeker niet geschaad. Mirjam Hildebrand heeft een aantal interessante personages geschreven, en het zou tof zijn geweest als er wat dieper op hun achtergrondverhalen en persoonlijkheden in was gegaan. Het laatste puntje is dat de term ‘Aziaten’ naar mijn idee soms een beetje denigrerend en stereotyperend werd gebruikt. Dit was niet nodig.

De kleine puntjes die ik had overschaduwden zeker niet mijn leesplezier tijdens Voorlopers. Dus echt een aanrader voor alle liefhebbers van YA van eigen bodem! Hopelijk krijgen we snel een deel twee smile emoticon.

Liefs,

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *