RECENSIE: De Zon is ook een Ster door Nicola Yoon

De Zon is ook een Ster: 3.5/5
Auteur: Nicola Yoon
Uitgever: Querido kinderboeken

Ik heb een recensie-exemplaar mogen ontvangen van dit boek, dit beïnvloedt niet mijn mening.

“We are capable of big lives. A big history. Why settle? Why choose the practical thing, the mundane thing? We are born to dream and make the things we dream about.”

Nicola Yoon kende ik al van haar andere, super succesvolle boek Everything, Everything/Alles wat je lief is, dat dit jaar nog in de cinema komt. Ik had verwacht dat dit boek een beetje hetzelfde zou zijn, maar dat kan niet gezegd worden. Dit is een meer melancholisch liefdesverhaal dat je aan het denken zet.

In dit boek volgen we één dag in de levens van Natasha en Daniel. Levens, die door een rare speling van het lot (of is het gewoon toeval?) met elkaar verwikkeld raken. En dat is bijzonder, want Natasha en Daniel zijn twee mensen die absoluut niet meer van elkaar zouden kunnen verschillen.

Natasha Kingsley houdt van natuurkunde, feiten en gelooft niet in onnozele dingen als liefde. Haar leven staat op het punt om in elkaar te vallen, omdat haar hele familie door een stomme fout van haar vader het land uit gezet gaan worden, terug naar Jamaica. Ze zijn namelijk al sinds haar achtste illegaal in Amerika.

Daniel Bae groeit op in een Koreaans gezin, waar zijn ouders dingen van hem verwachten die hij zelf liever niet wil. Zo willen zijn ouders dat hij naar een goede school gaat en voor dokter leert, maar Daniel heeft een dichtershart en wil niets liever dan poëzie bijdragen aan de wereld. Het rationele brein meets dus het emotionele hart.

In dit boek wordt er vrijwel om de pagina gewisseld van perspectief tussen Daniel en Natasha, en af en toe ook over een ander personage. Door het vele gewissel moest ik soms even checken wiens gedachten ik aan het lezen was. Echter werd het boek nooit saai hierdoor. Langzaam zien we hoe hun oh zo verschillende denkwijzen elkaar beïnvloeden om dingen anders te zien dan normaal.

Hoewel er ontzettend veel mooie quotes in dit boek zitten, is een groot deel van de uitspraken een beetje zoetsappig. Vooral Daniel wist het voor elkaar te krijgen mijn tenen te doen krommen bij een hele hoop cliché uitspraken. Mijn Fantasy-lezend hart had daar af en toe een beetje moeite mee. Gelukkig voelde Natasha zich daar (in het begin) hetzelfde bij.

Het mooiste aan dit verhaal vond ik persoonlijk de culturen. Je ziet zo duidelijk het verschil tussen de Afro-Amerikaanse, Koreaanse en Westerse cultuur. Het wordt ook duidelijk dat segregatie nog altijd een groot ding is, vooral in de vele wijken van New York. Deze cultuurclash geeft het verhaal het nodige speciale element.

Conclusie: Een heerlijk, snel leesbaar liefdesverhaal voor iedere YA contemporary-lover die er is. Heb jij al iets van Nicola Yoon gelezen? Laat het me weten in de comments!

Liefs,

You may also like

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *