Gedichtenbundels: YAY OR NAY? – Empty Hearts & Sleepless Nights door Yasmine Berkani

Je ziet ze steeds vaker en meer: gedichtenbundels. Ze zijn er natuurlijk altijd al geweest, maar er is een heuse herontdekking aan de gang. Met moderne dichters als Rupi Kaur en Lang Leav worden gedichten weer helemaal in. Zelf lees ik eigenlijk nooit gedichtenbundels, simpelweg omdat ik gewend ben snel door te lezen en je voor gedichten juist je tijd moet nemen. Toch kon ik geen nee zeggen toen ik een tijdje geleden een mailtje ontving van 17-jarige Yasmine die mij vroeg of ik haar gedichtenbundel wilde lezen. Na wat research dacht ik: “Why not?”, want wat ik er over las, klonk al erg mooi. Dus toen Yasmine’s boek Empty Hearts & Sleepless Nights op de deurmat viel wilde ik meteen er in beginnen.

Yasmine vertelt in deze bundel eigenlijk een verhaal over liefde, maar zoals we allemaal wel weten staat liefde niet altijd garant voor blijheid. Gebroken harten, onzekerheid en huilbuien komen er ook bij kijken, en Yasmine houdt zich over dit alles niet in. Dat is ook wat de bundel zo mooi maakt: het belicht alle kanten op een simpele manier die je sowieso weet te raken. Ook andere gevoelens die iedereen kan herkennen of herkent uit zijn/haar tienerjaren komen voorbij in de gedichten.

Het beste voorbeeld dat ik jullie kan geven is natuurlijk door één van mijn favoriete gedichten uit de bundel te laten zien:

You were a blank canvas
Ready to be painted
Desperate for someone
To call you a work of art

Wat me vooral raakte in dit gedicht is omdat het gewoon waar aanvoelt. We herkennen het allemaal: we willen allemaal mooi, lief of leuk gevonden worden door anderen. Het is zó moeilijk je niets van anderen aan te trekken en we zijn altijd opzoek naar een soort van erkenning. Yasmine drukt dat uit op een subtiele manier waarbij je de waarheid niet ontgaat. En dat is niet alleen in dit gedicht zo, maar in ze allemaal.

En als je dus, net als ik, nieuw bent binnen de gedichtenwereld en een bundel wilt lezen die je misschien wel kan overhalen om wat vaker gedichten te lezen raadt ik Empty Hearts & Sleepless Nights zeker aan. Je kan Yasmine’s gedichtenbundel, uitgegeven bij Boekscout, hier bestellen.

Dus, wat vinden jullie? Gedichtenbundels: Yay or Nay?

Liefs,

You may also like

2 Comments

    1. Ohhh ja! Super :). Ik vond het vooral tof dat Yasmine als 17-jarige al zo’n voor iedereen herkenbare situaties in zo weinig, mooie tekst weet te zetten.

      Hopelijk geniet je ervan mocht je de bundel lezen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *